Janella  Purcell

Tarta morelowo-truskawkowa z gruszkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tarta morelowo-truskawkowa z gruszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Krem

3 gruszki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone

1/8 filiżanki wytrawnego czerwonego wina

ćwierć filiżanki syropu klonowego

ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta białego pieprzu



Ciasto

¾ filiżanki mąki orkiszowej

pół filiżanki mielonych migdałów

szczypta soli

ćwierć filiżanki syropu klonowego

1/8 filiżanki oleju z krokosza

łyżka wody

kilka kropli esencji waniliowej

2 garści moreli i truskawek

polewa sojowa



Przygotowanie

Składniki kremu mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Gruszki powinny być miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeby płyn odparował. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę. Mąkę, migdały i sól przesiewamy. W oddzielnym naczyniu łączymy syrop klonowy, olej, wodę i esencję waniliową. Mieszając wlewamy płynne składniki do suchych. Zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia. Robimy widelcem kilka otworków. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy. Wierzch ciasta smarujemy kremem, na nim układamy kawałki moreli i truskawki. Podajemy z polewą sojową.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.