Gary  Rhodes

Tarta morelowa


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta morelowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g słodkiego

kruchego ciasta

1 żółtko

1 płaska łyżka stołowa semoliny

750 g-1kg świeżych moreli

100 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Upiecz spód z kruchego ciasta w formie do tart o średnicy 20 cm. Posmaruj dno żółtkiem. Rozsyp równą warstwą hemolinę. Świeże, jędrne morele przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na spodzie z ciasta. Posyp 100 g miałkiego cukru. Dojrzałym owocom wystarczy mniej cukru. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Lekko przypalone owoce sprawią, że deser będzie gorzko-słodki. Podawaj z lodami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.