Anna Olson

Tarta migdałowa ze śliwkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta migdałowa ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 24 porcje



Ciasto

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

¼ łyżeczki ekstraktu wanilii

1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 jajko

6 łyżek mielonych migdałów

2 szklanki mąki

¼ łyżeczki soli



Nadzienie

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

4 jajka

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

¾ szklanki mielonych migdałów

1 szklanka mąki

1 łyżka destylatu ze śliwek lub wiśni

12 dużych śliwek

¼ szklanki dżemu morelowego lub cukier puder



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno i boki kwadratowej formy o boku 35 cm lub prostokątnej o wymiarach 25 x 45 cm.



Przygotować ciasto

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać ekstrakty. Dodać jajko i sól i mieszać aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mąkę i mielone migdały i ucierać dopóki składniki się nie połączą. Wykleić ciastem dno formy i wstawić do lodówki.



Przygotować nadzienie

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wbijać jajka po jednym, po każdym dobrze wymieszać. Dodać ekstrakty, mąkę, mielone migdały i destylat. Mieszać dopóki składniki się nie połączą. Wyłożyć masę na ciasto w formie i wygładzić. Śliwki przekroić na pół i wypestkować. Ułożyć połówki śliwek na nadzieniu wypukłą stroną do góry, w pewnych odstępach od siebie. Piec 40 do 45 minut aż nadzienie się zetnie i zezłoci. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch tarty podgrzanym dżemem morelowym lub oprószyć tartę cukrem pudrem. Podawać w temperaturze pokojowej. Tartę można przechowywać do 3 dni w lodówce.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Marzena7914

postów: 2

20.11.2012 11:19

CYTUJ

Bardzo dobre ciasto, słodkie, kruche poprostu wyśmienite:) Zamiast śliwek użyłam jabłek i delikatnie posypałam cynamonem. Wyśmienity jesienny deser do kawy. Polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.