Nigel Slater

Tarta melasowa


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta melasowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód:

225 g białej mąki pszennej

150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

1 żółtko z wiejskiego jajka

1 łyżka drobnego cukru

ok. 2 łyżek lodowatej wody



Wypełnienie:

700 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)

175 g miękiszu świeżej białej bułki

skórka otarta z 3 cytryn

2 wiejskie jajka, roztrzepane



Przygotowanie:

Wsyp mąkę do naczynia malaksera, dodaj masło i miksuj pulsacyjnie, aż będą miały konsystencję tartej bułki. Dodaj żółtko, cukier oraz około 2 łyżek lodowatej wody i mieszaj pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Krótko zagnieć, a następnie owiń plastikową folią i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż ciastem płytką foremkę do tart z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. Dociśnij ciasto do ścianek i ponakłuwaj cały spód widelcem. Przejedź wałkiem po krawędziach foremki, żeby odciąć nadmiar ciasta. (Zachowaj skrawki do dekoracji.) Podgrzej syrop melasowy w rondlu na małym ogniu, aż będzie rzadki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj bułkę oraz skórką z cytryny. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Przelej melasową mieszankę na spód z ciasta. Rozwałkuj resztki ciasta, potnij na wąskie paski i ułóż w kratkę na tarcie. Piecz ją 45-50 minut, aż wypełnienie lekko się zestali i zezłoci. Odstaw tartę na metalową kratkę, żeby wystygła przed pokrojeniem na porcje.



© Nigel Slater



powrót

Podobne przepisy

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.