Tarta melasowa ze śmietaną clotted cream

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta melasowa ze śmietaną clotted cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

stopione masło do posmarowania

mąka do oprószenia

1 opakowanie dobrego gotowego kruchego ciasta

150 g czerstwego ciemnego lub białego chleba bez skórki, porwanego na kawałki

650 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)

150 g pokrojonego na kawałki zimnego masła

1 jajko

50 ml śmietany kremówki

skórka otarta z 2 cytryn

gęsta śmietana do podania



Przygotowanie:

Do upieczenia spodu potrzebna jest blacha wyłożona pergaminem oraz pierścień o średnicy 23 cm albo foremka do tarty o średnicy 23 i wysokości 2,5 cm. Natłuść wnętrze pierścienia/foremki pędzlem zanurzonym w niewielkiej ilości stopionego masła i oprósz mąką.



Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 4 mm. Nawiń ciasto na wałek, po czym ostrożnie odwiń we wnętrzu pierścienia/foremki. Delikatnie dociśnij ciasto, żeby przylgnęło do ścianek. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza krawędzie odetniesz po podpieczeniu spodu. Wstaw blachę/formę z ciastem na 30 minut do lodówki.



Rozgrzej piekarnik do 180oC - 160oC z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem, żeby równo wyrosło. Zgnieć arkusz pergaminu, a następnie rozprostuj i wyłóż nim formę z ciastem. Przysyp je ceramicznymi fasolkami, żeby obciążyć spód i piecz 25 minut. Jeśli po wyjęciu ciasto będzie zbyt miękkie, zdejmij papier z fasolkami i wstaw spód jeszcze na 5 minut.



Obniż temperaturę piekarnika do 170oC - 150oC z termoobiegiem. Wsyp kawałki chleba do pojemnika malaksera, zmiel na drobne okruchy i odstaw na bok. Wlej do rondla syrop melasowy i dodaj masło. Podgrzej, aż masło się roztopi. W tym czasie ubij jajko ze śmietaną i wlej do rondla z melasą. Wmieszaj też chlebowe okruchy, skórkę otartą z cytryny i sporą szczyptę soli. Dobrze wymieszaj i wlej wypełnienie na podpieczony spód.



Piecz około 45 minut – po tym czasie wierzch powinien przybrać głęboko złocisto-brązowe zabarwienie. Przedłuż pieczenie o parę minut, jeśli będzie zbyt miękki lub blady. Odstaw tartę na 15 minut. Należy ją podawać na ciepło, nie za gorącą, koniecznie z dużą ilością śmietany clotted cream.



powrót

Podobne przepisy

Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.