Marieta  Marecka

Tarta lotaryńska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

Tarta lotaryńska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 jajo

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

100 ml śmietany 22%

2 jaja

ok. 180 g boczku wędzonego

2 cebule lub 2 pory

ok. 60 g sera gruyere lub cheddar

duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy jajko. Ciasto solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Boczek kroimy w paski, cebulę lub pora w półplasterki. Przesmażamy boczek, ściągamy z patelni i na tym tłuszczu dusimy cebulę. Ser ścieramy na tarce. Jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser. Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem, możemy obsypać bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy i spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy boczek i cebulę, całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta razowa ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.