James  Martin

Tarta jabłkowo-miodowa


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta jabłkowo-miodowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gotowe ciasto francuskie

3 duże plastry marmolady pigwowej (membrillo)

2 jabłka np: Golden Delicious

1 łyżka masła

1/2 łyżki miodu

 

 

Przygotowanie:


Z ciasta wycinamy koło o średnicy 15cm. Układamy je na teflonowej blaszce (zwykłą blaszkę trzeba posmarować masłem, a wtedy spód ciasta zmięknie). Na cieście kładziemy plastry marmolady. Jabłka (ze skórką) kroimy na pół i w równe plasterki i układamy na marmoladzie. Jabłka smarujemy stopionym masłem i miodem. Pieczemy 10 do 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 -190°C.
Krem miodowo-orzechowy: śmietanę ubijamy na krem, nadal ubijając dodajemy miód i orzechy. Schładzamy w lodówce. Tartę przekładamy na talerz i jeszcze raz smarujemy jabłka roztopionym masłem. Dekorujemy kremem miodowo-orzechowym i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.