przepisy z programów >>

Tarta jabłkowa

Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

Tarta jabłkowa
odsłon: 26018

składniki i przygotowanie:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 1 kg jabłek do pieczenia
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka cukru
cynamon

Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i ułożyć na blachę z papierem do pieczenia, wyciąć kółko, podziurkować, zwilżyć brzegi ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem i zawinąć podobnie jak brzeg pieroga. Odstawić ciasto do lodówki na 30 min.

Przygotować jabłka:
Umyć je, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kawałki, a 4 sztuki zostawić w całości.
Pokrojone wrzucić do garnka i smażyć na wolnym ogniu mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Chwilę smażyć. Przełożyć pulpę jabłkową na przygotowane ciasto francuskie, rozsmarować równo, a na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka w formie róży. Posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i odrobiną cynamonu. Piec w temp. 170 stopni około 40 min. Po wyjęciu z pieca zażelować powierzchnię jabłek żelem do pokrywania owoców. Podawać ciepłą z dodatkiem lodów i dekoracją z tulipana z masy cygaretkowej.

Przygotowanie dekoracji z masy cygaretkowej:
Składniki:
masło - 100 g
cukier puder - 100 g
białka jaj - 100 g
mąka pszenna - 100 g

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodawać stopniowo białko, a na koniec wymieszać z mąką. Szprycować sprężynki na matę do pieczenia, posypać czarnym sezamem i podpiekać w temp. 160 stopni około 15 min.

Bożena Sikoń


skomentuj przepis >>

#Bania

29.12.2011 12:04


Wrocław

CYTUJ

Robiłam tą tartę ze 3 razy, jest znakomita, szybka do zrobienia, i do zjedzenia też:-) Co do za żelowania powierzchni jabłek żelem. Jak się oglądnie film z tym przepisem, to tam P. Bożena mówi, że można go zastąpić przeźroczystą galaretką, która już jest lekko zastygająca. Ja tak zrobiłam:-) No nie robiłam tej dekoracji z masy cegaretkowej:-(
Życzę smacznego i powodzenia:-)

Pyl

postów: 1

25.07.2011 17:30

CYTUJ

Wystarczy sporządzić syrop cukrowy i tym wyglazurować ciasto (woda i cukier w proporcjach 1:2 lub 1:3 zależy jaki ma być gęsty)

#kamyk

03.06.2011 16:02


CYTUJ

słyszałam, że można użyć po prostu galaretki

#kass

10.03.2011 14:28


Radom

CYTUJ

Właśnie ja też szukam w internecie, ale nie ma :(
Pewnie do kupienia w produktach tylko dla cukierników i w ilościach hurtowych :(

#patire

29.01.2011 12:23


honlulu

CYTUJ

Przepis fantastyczny. Ale skąd wziąć żel do pokrywania owoców? Szukałam na półkach w sklepach ale nie znalazłam.