Anna Olson

Tarta hawajska


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tarta hawajska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

białko 2 dużych jajek

½ szklanki cukru

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych



Krem

1 szklanka serka mascarpone

½ szklanki cukru

1 łyżeczka otartej skórki z limonki

3 łyżki soku z limonki

½ szklanki miąższu z mango (ok. ½ dużego owocu mango)



Owocowe przybranie

1 dojrzały owoc passiflory

½ owocu mango, pokrojonego w podłużne plasterki

1 karambola, pokrojona w plasterki

¼ owocu pitahaja, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki – ćwiartki

1 nieduża papaja, obrana i pokrojona w plasterki

1 kiwi zielone, obrane i pokrojone na plasterki

1 kiwi żółte, obrane i pokrojone na plasterki



Przygotowanie spodu

Rozgrzać piekarnik do 135ºC. Zmieszać białko, cukier i nektar waniliowy. Gdy cukier jest na wpół rozpuszczony, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać składniki. Natłuścić prostokątną blaszkę do tart o wymiarach 25 cm x 10 cm i przełożyć do niej kokosową masę. Palcami zamoczonymi w zimnej wodzie docisnąć ją do dna i ścianek. Piec przez 35 – 45 min, obracając foremkę o 180º w połowie pieczenia, aż spód zezłoci się na brzegach. Ostudzić w foremce, a następnie ostrożnie wyjąć.



Przygotowanie kremu

Zmielić w malakserze miąższ mango na gładkie puree. Delikatnie utrzeć mascarpone z cukrem, dodać skórkę i sok z limonki oraz puree z mango i zmieszać składniki na gładką masę (niezbyt intensywnie, żeby zachowała konsystencję gęstego musu). Jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min. do lodówki. Nałożyć równą warstwę kremu na spód za pomocą szprycy albo łyżki. Schłodzić przed podaniem.



Przed samym podaniem ozdobić tartę plasterkami owoców egzotycznych. Owoce można pokroić nieco wcześniej i przechowywać przykryte wilgotną ściereczką.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.