Anna Olson

Tarta gruszkowo-migdałowa


Przepis z programu Na słodko Gruszki (odc.30)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta gruszkowo-migdałowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 dojrzałe gruszki

½ łyżeczki (2,5 ml) cynamonu

3 łyżki (45 ml) cukru

2 szklanki (350g) mielonych migdałów

6 jajek

1 ¾ szklanki (400g) cukru

¼ łyżeczki (1,25 ml) ekstraktu migdałowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Wysmarować masłem prostokątną foremkę 35 x 8 cm z ruchomym dnem lub tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno pergaminem. Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne, odciąć ogonki i resztki kielicha. Przekroić gruszki na pół. Wymieszać połówki gruszek z cynamonem i cukrem i odstawić. Rozsypać migdały na blasze i podpiec przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać migdały, jajka, cukier i ekstrakt migdałowy na gładką masę. Wlać ciasto do foremki. Włożyć gruszki i wcisnąć w masę, uważając, by ciasto nie przelało się przez brzegi foremki. Piec 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawić, aż lekko przestygnie.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.