Anna Olson

Tarta gruszkowo-czekoladowa


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta gruszkowo-czekoladowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Gruszki

3 gruszki (konferencje albo williams), obrane, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki brandy



Ciasto

120 g niesolonego miękkiego masła

3 łyżki cukru

żółtka 2 dużych jajek

¾ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki kakao w proszku

½ łyżeczki miałkiej soli



Nadzienie

170 g deserowej czekolady, posiekanej

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego kardamonu

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 duże jajko



Przygotowanie

Zagotuj gruszki w wodzie z cukrem i sokiem cytrynowym. Zmniejsz ogień do minimum i trzymaj gruszki w gorącej wodzie przez 10 min, aż zmiękną (przykryj gruszki kawałkiem papieru do pieczenia tak, żeby leżał na powierzchni płynu). Zdejmij garnek z ognia. Kiedy gruszki nieco przestygną przełóż je z syropu do miseczki, skrop brandy, odstaw, żeby całkiem wystygły i przechowuj w lodówce do chwili podania.



Przygotuj ciasto

Utrzyj masło z cukrem. Stale mieszając, dodawaj po jednym jajku. Do miski przesiej mąkę, kakao w proszku oraz sól i wsyp do maślano-jajecznej mieszaniny. Wymieszaj składniki, aż się połączą, owiń ciasto folią plastikową, uformuj na kształt dysku i włóż do lodówki na 20 min. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim foremkę do tart z wyjmowanym dnem, odetnij nadmiar ciasta i wstaw do lodówki na 20 min. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz przez 20 min. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C.



Przygotowanie nadzienia

Włóż posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzej w rondelku śmietanę z przyprawami nie doprowadzając jej do wrzenia i zalej czekoladę. Odstaw na minutę i delikatnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. Rozkłóć jajko w miseczce i wymieszaj z kremem za pomocą trzepaczki. Wylej krem na upieczony spód tarty i piecz przez 12 min. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem. Przed samym podaniem pokrój gruszki na cienkie plasterki i ułóż na tarcie.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

freciczka

postów: 5

02.09.2011 12:19

CYTUJ

Cudowna tarta! ciasta wychodzi jak dla mnie ciut za mało - wychodzi bardzo cienkie po wyłożeniu formy, ale kruche i smaczne. Krem czekoladowy z gruszkami to poezja!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.