Martha Stewart

Tarta flambee


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza, Tarty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta flambee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

½ łyżeczki drożdży suszonych

½ łyżeczki cukru

½ szklanki i 2 łyżki ciepłej wody

1½ szklanki mąki, dodatkowo do podsypywania

¾ łyżeczki soli

oliwa z oliwek

 

Nadzienie:

300 gramów bekonu pokrojonego w centymetrową kostkę

2 duże żółte cebule

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

½ szklanki creme fraiche

1 duże jajko

¼ łyżeczki mielonej kolendry

70 gramów sera Comte, startego na drobnych oczkach

1 łyżka świeżych liści tymianku

 

Przybranie:

1 łyżeczka creme fraiche

liście tymianku

Przygotowanie:

Ciasto:
W małej misce wymieszaj drożdże, cukier i wodę. Odstaw, aż mieszanka zacznie się pienić, na około 5 minut. Dodaj mąkę i sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż ciasto będzie lekko lepkie. Uważaj, by nie dodać zbyt dużo mąki.

Natłuść dużą miskę. Przenieś do niej ciasto i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do półtorej, aż podwoi objętość.

Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej go do 250°C przez 45 minut.

Nadzienie:
Podsmaż bekon na średniej patelni, aż zrobi się brązowy i chrupiący, około 7 minut. Wyłóż bekon na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.

Zlej tłuszcz z bekonu, zostawiając tylko 1 łyżkę i postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż cebula zrobi się szklista, około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.

W małej misce wymieszaj creme fraiche, jajko i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.

Wypuść z ciasta powietrze i podziel je na 4 równe części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt o wymiarach 25 na 20 centymetrów. W razie konieczności rozciągnij go palcami. Używając noża do pizzy, wyrównaj brzegi.

Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy albo odwróconą blachę do pieczenia. Rozprowadź po powierzchni ciasta mieszankę z creme fraiche, dojeżdżając jak najbliżej brzegów. Posyp ¼ bekonu, cebuli, sera i tymianku.

Potrząśnij delikatnie łopatką, żeby łatwiej dało się zsunąć pizzę na kamień. Otwórz piekarnik i przenieś pizzę z łopatki na kamień. Piecz 8-10 minut, aż pizza zrobi się złota i chrupiąca, obracając ją w połowie czasu.

Wyciągnij pizzę z piekarnika i nałóż pozostały creme fraiche i liście tymianku. Potwórz wszystkie czynności dla pozostałych części ciasta.

Gotowe pizze krój na kawałki i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty, Dobre dla dzieci
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.