Gary  Rhodes

Tarta dżemowa


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta dżemowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 porcja ciasta francuskiego

175g masła

175g drobnego cukru

175g mielonych migdałów

40g mąki

3 jajka

225g dżemu jeżynowego

 

 

Przygotowanie:


Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, nie przycinaj wystających brzegów - dzięki temu ciasto się nie skurczy. Odstaw na 20 minut. Zapiecz na biało - wyłóż ciasto folią aluminiową lub pergaminem i wysyp na wierzch suszoną fasolę lub groch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 15-20 minut. Zdejmij obciążenie i obkrój nadmiar ciasta wokół krawędzi formy. W malakserze lub ręcznie, w misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj migdały i mąkę. Cały czas mieszając/miksując dodaj jajka, po jednym. Gotową masę wyłóż upieczone ciasto, tak, żeby sięgało jakieś 2 mm od krawędzi formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30-35 minut, jeżeli używasz kilku mniejszych foremek, lub 45-60 minut, jeśli pieczesz jedną dużą tartę. Ciasto będzie gotowe, kiedy masa będzie dość twarda, a nóż w nią wbity będzie czysty po wyjęciu. Masa lekko wyrośnie. Część wystającą ponad wysokość formy należy odkroić nożem. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe nałóż na nie dżem, tak, żeby pokryć całą powierzchnię. Wstaw do piekarnika na kolejne 1-2 minut, dzięki czemu dżem lepiej nasączy masę. Podawaj od razu, lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.