Tarta czekoladowo-śliwkowa

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta czekoladowo-śliwkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

175 g mąki

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

100 g zimnego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

1 żółtko

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki zimnej wody

 

Masa:

150 g suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki

1 łyżka brandy

1 łyżeczka esencji waniliowej

50 ml wrzątku

75 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki

125 ml śmietany 30-36%

200 g mascarpone

2 średnie jaja, ubite

Przygotowanie:

Śliwki:
Włóż do miseczki śliwki i zalej brandy i esencją waniliową. Wlej wrzątek i odstaw, żeby nasiąkły (na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc).

Ciasto:
Przesiej mąkę, cukier puder i kakao. Dodaj masło i delikatnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki, lub zmiksuj w malakserze.

W oddzielnej misce zmieszaj żółtko z sokiem z cytryny i wodą. Wlej płyn do mąki i rozmieszaj nożem. Dodaj odrobinę wody, jeśli trzeba. Kiedy zacznie się formować ciasto, zagnieć delikatnie ręką i uformuj kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm i głębokości 3,5 cm zostawiając nadmiar ciasta nad brzegiem formy. Zachowaj nieco surowego ciasta na wypadek, gdyby trzeba było później załatać jakieś pęknięcia. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wsyp kulki do pieczenia lub fasolę.

Piecz 15 minut, potem usuń kulki do pieczenia i papier i wstaw do piekarnika na 8 minut, lub aż ciasto będzie wyglądało na suche.

Ostrym nożem odkrój nadmiar ciasta znad brzegu formy. Jeśli trzeba, załataj pęknięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

Masa:
Czekoladę i śmietanę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i poczekaj mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw na trzy minuty do przestygnięcia. Potem energicznie mieszając dodaj mascarpone i jaja. W masie nie powinno być żadnych grudek.

Dodaj śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły. Masę wlej do formy z ciastem. Piecz 20-25 minut, aż masa stężeje, ale będzie nieco luźna na środku. Zostaw w formie, aż wystygnie.

Podawaj w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.