Anna Olson

Tarta czekoladowo-malinowa


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta czekoladowo-malinowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1/3 szklanki cukru

4 żółtka

1 2/3 szklanki mąki

1/3 szklanki kakao w proszku

1 łyżeczka soli



Wypełnienie

170 g czekolady deserowej, posiekanej

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka likieru chambord lub brandy

1 jajko



3 szklanki świeżych malin



Przygotuj spód:

Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj starannie za każdym razem. Przesiej do miski mąkę i kakao z solą i dodaj do maślanej mieszaniny. Mieszaj tylko do chwili, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj z niego krążek, owiń w folię plastikową i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść wnętrze tortownicy albo foremki do tart o średnicy 20 cm. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj spód na grubość około ½ cm. Wyłóż ciastem formę, wyrównaj brzegi i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 18-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygł. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165 stopni C. Do dużej miski włóż posiekaną czekoladę. Zagrzej kremówkę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Po minucie zacznij powoli mieszać i dodaj wanilię i likier. Roztrzep jajko w małym kubeczku i wmieszaj do czekolady. Wylej czekoladowy krem na upieczony spód i zapiecz w 12 min. Odstaw do ostygnięcia na 15 min, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi malinami.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.