Marieta  Marecka

Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej

50 g masła, o temperaturze pokojowej

2 łyżki kakao

175 g ciastek digestive, pokruszonych

2 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy:

150 g czekolady

1 szklanka (250 ml) kremówki

75 g cukru

3 jaja

1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ulubiony likier, 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Ciastka mielimy na pył. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do ciastek razem z miękkim masłem cukrem, kakao i miksujemy na ciasto. Wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem). Wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy kolejne 150 g czekolady. Kremówkę z cukrem podgrzewamy delikatnie mieszając, by cukier się rozpuścił. Jaja wbijamy do miski i starannie roztrzepujemy, dolewamy chochlą po troszku ciepłej śmietanki cały czas mieszając. Dolewamy całość do reszty śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie możemy dopuścić do zagotowania, krem ma zgęstnieć jak budyń. Ściągamy z ognia, dodajemy czekoladę, kawę i ekstrakt i miksujemy na gładki krem. Przelewamy na formę z ciastem i studzimy min. 4 godziny w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tarta cebulowa na kasztanowym cieście
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.