Anna Olson

Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kandyzowane pomarańcze - (Tartę można również zrobić ze zwykłymi pomarańczami.)

2 czerwone pomarańcze

1 szklanka cukru

1 szklanka wody



Kruchy spód

6 łyżek miękkiego masła

4 łyżki cukru

30 g stopionej czekolady deserowej

2 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

1 szklanka mąki uniwersalnej

1 ½ łyżki kakao w proszku

½ łyżeczki soli



Nadzienie

180 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej

¾ szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

2 łyżki syropu, w którym kandyzowały się plasterki pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka brandy albo likieru pomarańczowego

1 jajko





Pomarańcze

Zagotować w jednym garnku wodę, a w drugim 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Za pomocą noża z ząbkowanym ostrzem pokroić nie obrane ze skórki pomarańcze na cienkie plasterki. Blanszować minutę we wrzątku. Odsączyć i przełożyć plasterki do syropu. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż skórka stanie się lekko szklista. Odsączyć plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i przykryć folią plastykową, żeby nie wyschły. Zachować 2 łyżki syropu do nadzienia.



Kruchy spód

Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie zmieszać ze stopioną czekoladą, żółtkami, wanilią i skórką pomarańczową. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać sypkie składniki do maślanej masy i szybko zamieszać – tylko, żeby składniki się połączyły. Zawinąć ciasto

w folię i chłodzić przez 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,7 cm. Wyłożyć ciastem dno formy do tart o średnicy 23 cm i docisnąć do brzegów. Schłodzić przez 15 minut. Ponakłuwać spód widelcem na całej powierzchni i piec 15 - 18 minut, aż ciasto będzie suche i przybierze matowy odcień. Ostudzić.



Nadzienie

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160º C. Włożyć posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzać śmietanę z tartą skórką nie doprowadzając do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po minucie powoli zamieszać. Dodać zachowany syrop, ekstrakt waniliowy i likier pomarańczowy. Wbić jajko do małej miseczki, zabełtać i dodać do mieszaniny. Wylać nadzienie na spód. Piec przez 10 minut i wyjąć

z piekarnika. Ułożyć na wierzchu kandyzowane plastry pomarańczy i piec jeszcze 4-6 minut. Studzić tartę 15 minut, a potem chłodzić przez 2 godziny przed pokrojeniem. Kroić gorącym, suchym nożem.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml





powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.