Anna Olson

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście


Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 szklanka masła o temperaturze pokojowej (225g)

1/3 szklanki cukru (75g)

4 żółtka

1 2/3 szklanki mąki (185g)

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka soli



Farsz

170g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 łyżka brandy

1 jajko



Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dolewać po jednym żółtku, mieszając. Przesiać mąkę, kakao i sól, dosypać do masła. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, uformować krąg i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Wyłożyć ciastem formę do tart o wyjmowanym dnie. Schładzać ciasto w foremce przez 20 minut. Nakłuć widelcem i piec przez 18-20 minut. Schłodzić. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni



Przygotować farsz Posiekaną czekoladę wrzucić do miski. Pogrzać śmietanę niemal do wrzenia i wlać do czekolady. Odstawić na minutę, delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt wanilii i brandy, wymieszać. Roztrzepać jajko, przelać do masy. Przelać na spód z ciasta i piec przez 12 minut. Studzić przez 15 minut, następnie schładzać w lodówce przez 2 godziny przed podaniem. Kroić rozgrzanym, suchym nożem. Wierzch można pomalować złotym pyłem wymieszanym z brandy. (Złoty pył kupuje się w sklepach zaopatrujących cukiernie.) Porcje ciasta układać na talerzach ozdobionych sosami owocowymi.



Aby otrzymać sos owocowy, należy rozetrzeć miękkie owoce (np. maliny, jeżyny, mango) na purée, dodać nieco cukru, wymieszać i przetrzeć przez sito.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Romaniszcze

22.09.2011 00:35


Lublin

CYTUJ

Za dużo masła, po redukcji jest OK, reszta super.

#Olaaa

06.07.2011 10:11


Gdynia

CYTUJ

Najlepsza tarta jaką w życiu jadłam!!! Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam brzoskwinie z puszki ale był przepyszna! :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.