Anna Olson

Tarta cytrynowo-malinowa


Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cytrynowo-malinowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

szklanka masła (225g)

1/3 szklanki cukru (75g)

4 żółtka

2 szklanki mąki (220g)

1 łyżeczka soli



Wierzch

skórka 1 cytryny.

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ szklanki cukru (115g)

4 jaja

1 szklanka śmietanki kremówki (240 ml)

maliny



Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dolać żółtka, przesiać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na gruby placek. Przełożyć do foremki, docisnąć wałkiem i ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, następnie wystudzić.

Przygotować masę cytrynową do tarty. Do miski zetrzeć skórkę z cytryny. Dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cukier i jaja. Wymieszać, dolać śmietanę kremówkę. Dokładnie ubić. Wylać na wystudzony spód ciasta. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż masa się zetnie. Gdy potrząśnie się foremką, środek tarty powinien być miękki. Wtedy wyjąć ciasto, masa zetnie się pod wpływem własnej temperatury. Następnie schładzać przez 30 minut. Przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć koncentryczne koła z malin tak, aby owoce zakryły całą masę cytrynową.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki orzechowe z kremem cynamonowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.