Anna Olson

Tarta cytrynowo-malinowa


Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta cytrynowo-malinowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

szklanka masła (225g)

1/3 szklanki cukru (75g)

4 żółtka

2 szklanki mąki (220g)

1 łyżeczka soli



Wierzch

skórka 1 cytryny.

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ szklanki cukru (115g)

4 jaja

1 szklanka śmietanki kremówki (240 ml)

maliny



Przygotowanie

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dolać żółtka, przesiać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na gruby placek. Przełożyć do foremki, docisnąć wałkiem i ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, następnie wystudzić.

Przygotować masę cytrynową do tarty. Do miski zetrzeć skórkę z cytryny. Dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cukier i jaja. Wymieszać, dolać śmietanę kremówkę. Dokładnie ubić. Wylać na wystudzony spód ciasta. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż masa się zetnie. Gdy potrząśnie się foremką, środek tarty powinien być miękki. Wtedy wyjąć ciasto, masa zetnie się pod wpływem własnej temperatury. Następnie schładzać przez 30 minut. Przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć koncentryczne koła z malin tak, aby owoce zakryły całą masę cytrynową.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.