Anne Burrell

Tarta cytrynowa


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Spód:

120g zimnego masła pokrojonego w niewielką kostkę

¼ szklanki drobnego cukru

1¼ szklanki mąki pszennej plus trochę do oprószenia stolnicy

1 żółtko

szczypta soli

2-4 łyżki zimnej wody



Krem cytrynowy:

skórka otarta z 3 cytryn

¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn

1 1/3 szklanki białego cukru

5 żółtek

szczypta soli

320 g masła pokrojonego na średnie kawałki

2 garście borówek amerykańskich

2 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wsyp mąkę i cukier do malaksera, dodaj żółtko oraz pokrojone zimne masło i miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie miała jednolicie grudkowatą konsystencję. Dolej 2 łyżki wody i szybko przemieszaj, żeby ciasto przypominało mokry piasek. Sprawdź, czy ciasto się zlepia – jeśli nie, dodaj resztę wody i przemieszaj. Przełóż ciasto na czysty, oprószony mąką blat/stolnicę. Zagnieć ciasto szybkimi, zdecydowanymi ruchami, żeby masło się nie zagrzało. Zrób dysk z ciasta, owiń plastikową folią i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.

Przygotuj formę do tart o średnicy 25 cm (natłuść ją wewnątrz masłem). Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm. Przełóż spód do foremki, oderwij wystający za krawędź kawałek ciasta, utocz z niego kulkę i powciskaj spód do foremki tak, żeby przylegał do ścianek. Przetocz wałkiem po krawędzi foremki, odcinając wystające na zewnątrz ciasto. Przykryj spód folią aluminiową, a na wierzch wsyp suchy groch/fasolę/ryż w takiej ilości, żeby wypełniał foremkę po brzegi. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, następnie usuń wypełnienie i folię i piecz jeszcze przez 2-3 minuty, aż krawędzie ładnie zbrązowieją. Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C. W żaroodpornej misce ubij trzepaczką sok i skórkę z cytryn, cukier, żółtka i sól, aż powstanie jasnożółta, gładka mieszanina. Oprzyj miskę na rondlu z małą ilością wrzątku (woda nie może dotykać dna miski). Podgrzewaj krem przez 12-15 minut stale mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Zdejmij miskę z rondla i wmieszaj po 2 kawałki masła, aż krem będzie gęsty, błyszczący i gładki. Przelej krem cytrynowy na upieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem. Wymieszaj w miseczce borówki amerykańskie, cukier i sok z cytryny. Podawaj z porcjami tarty cytrynowej.



© Anne Burrell



powrót

Podobne przepisy

Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.