Gary  Rhodes

Tarta cygańska


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta cygańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g kruchego ciasta

1 puszka (400g) mleka skondensowanego

350g cukru muscovado

 

 

Przygotowanie:


Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 25 cm i umieść w formie do tary. Na ciasto połóż kawałek pergaminu i obciąż fasolą. Piecz w rozgrzanym do 200°C. piekarniku przez 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia. Do skondensowanego mleka dodaj cukier i mieszaj energicznie, lub miksuj robotem przez 10-15 minut, aż osiągniesz puszystą masę w kolorze czekolady. Przelej masę do foremki z ciasta i piecz przez kolejne 10 minut. Tarta będzie miała gładką, lepką powierzchnię i nie zsiądzie się do końca zanim nie odstawisz jej do wystudzenia. Ciasto podawaj wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.