Tarta Cyganki

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta Cyganki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruche ciasto:

150 g maki

2 łyżki cukru pudru

75 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm

1 żółtko

½ łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

230 ml gęstego, słodzonego mleka skondensowanego

170 ml mleka skondensowanego

175 g jasnego cukru muscovado

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w krążek. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj foremkę do tarty o średnicy 20 cm i głębokości ok. 4,5 cm, z luźnym dnem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wyłóż nim formę tak, by nadmiar zwisał na zewnątrz. Zachowaj nieco surowego ciasta do załatania ewentualnych pęknięć. Połóż na cieście papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsyp fasolę, kulki ceramiczne lub inne obciążniki. Piecz 15 minut, potem usuń papier wraz z obciążnikami, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 8 minut, aż ciasto się podpiecze i lekko zezłoci. Ostrym nożykiem odkrój nadmiar ciasta z krawędzi. Załataj ewentualne pęknięcia zachowanym surowym ciastem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C.

Nadzienie:
Oba rodzaje mleka i cukier umieść w dużej misce. Miksuj (z początku na małych obrotach) około 10 minut, aż mieszanina się spieni i zwiększy objętość. Wylej masę na podpieczony spód. Piecz około 20 minut, aż wierzch będzie ścięty, a środek jeszcze nieco miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w formie.

Pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem crème fraiche lub jogurtu naturalnego.

powrót

Podobne przepisy

Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.