Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Tarta cebulowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:


Składniki:
gotowe ciasto na tartę o śr. 23 cm
125 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany
mała cebula w cieniutkich plasterkach
3 – 4 plastry boczku w postaci skwarek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska


Przygotowanie:
Rogrzać piekarnik do 230°. Rozsmarować śmietanę na całej powierzchni ciasta. Wierzch posypać cebulą i boczkiem. Posypać czarnym pieprzem z młynka i solą morską. Piec, aż na śmietanie zaczną się tworzyć bąbelki, boczek się upiecze, a cebula poskręca się i zacznie brązowieć , przez ok. 20 min.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

skomentuj przepis >>