Marieta  Marecka

Tarta cebulowa na kasztanowym cieście


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

odsłon: 1425

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g mąki pszennej

100 g mąki kasztanowej

100 g zimnego masła

1 jajo

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Farsz:

200 ml śmietany 22%

2 jaja

2 cebule czerwone

2 cebule żółte

10 śliwek kalifornijskich

2 czubate łyżki masła

150 g sera typu rokpol

sól

pieprz

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie i wbijamy tam jajo. Doprawiamy całość solą i rozmarynem. Na około kładziemy masło w kawałeczkach i zarabiamy ciasto nożem, aż zaczną się tworzyć grudki podobne do kruszonki. Szybko zagniatamy całość tworząc kulę, którą lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut i w tym czasie przygotowujemy farsz. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na niezbyt dużym ogniu na patelni, od razu dodajemy pokrojone w paski śliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem. Przesmażamy, aż cebula zmięknie i się lekko skarmelizuje. Ściągamy z ognia i studzimy.
W osobnej misce łączymy śmietanę i jaja. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przestudzoną cebulę, wciskamy kawałki sera w różnych miejscach i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona golonka miodowo-piwna
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Treska

postów: 161

12.01.2016 07:19

CYTUJ

W filmie pani Marecka mówi o mące owsianej, a nie kasztanowej.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.