Taro na trzy sposoby z chrupiącą barramundi

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Taro na trzy sposoby z chrupiącą barramundi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Barramundi w kokosowej panierce:

170 g dzikiej barramundi

⅓ szklanki tartego kokosa

10 kawałków kandyzowanego imbiru

2 świeże ząbki czosnku

2 listki limonki kaffir

¼ szklanki bułki tartej

sól/pieprz

⅓ szklanki roztopionego masła



Sop-Sop (styl Dunk):

1 duży batat

1 duże taro (odmiany bunalong lub samoańskiej różowej)

½ dyni japońskiej kabocha

375 ml śmietanki kokosowej

2 liście limonki kaffir

2 ząbki czosnku

1-2 jajek

sól/pieprz



Łodygi taro w tempurze:

¼ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 szklanka schłodzonej wody sodowej

rozgniecione chili do smaku

rozgnieciony imbir do smaku

1 pęczek łodyg taro, obranych i przyciętych



Chipsy taro:

1 taro obrane i skrojone na tarce typu „mandolina” na plastry grubości 1-2 mm



Barramundi w panierce kokosowo-imbirowej:

Zmiksować kokos, grubo pokrojony imbir, obrany czosnek i liście limonki tak, żeby powstała mieszanka przypominająca okruchy chleba. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą i roztopione masło. Zmiksować ponownie, żeby składniki się połączyły. Ułożyć grubą warstwę masy na rybie. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 -180 stopni C.



Sop-Sop:

Taro, dynię i batat, obrać i zetrzeć na tarce typu „mandolina” na plastry o grubości 2-3 mm. Przełożyć do trzech osobnych miseczek. Śmietankę kokosową wymieszać z liśćmi limonki, czosnkiem i jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na cztery równe porcje i polać warzywa.

Podrzucić. Warzywa przekładać warstwami na blachę wyłożoną folią. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni. Pokroić radełkiem na kwadraty.



Łodygi taro:

Wymieszać wszystkie składniki, żeby powstało gładkie ciasto. Łodygi taro zanurzyć w cieście i smażyć 3 minuty w oleju.



Chipsy z taro:

1 taro obrać i zetrzeć na tarce typu \"mandolina\" na plastry grubości 1-2 mm. Smażyć 3 minuty w oleju, aż będą chrupiące. Posolić do smaku. Użyć jako przybranie do barramundi.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki z rybą i szpinakiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.