Tarka dal

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Tarka dal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g żółtego grochu

60 g fasolki mung

40 g czerwonej soczewicy

2 łyżki soli

5 łyżek oleju roślinnego

1 czubata łyżka nasion kminu

1 łyżka mielonej asafetydy

1 cebula

6 ząbków czosnku

100 g pomidorów

2 łyżki startego świeżego imbiru

2 łyżki posiekanej czerwonej papryczki chilli

50 g sklarowanego masła

1 łyżeczka nasion kolendry

2 czerwone papryczki chilli (świeże lub suszone)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Groch, fasolkę i soczewicę opłukać na sicie, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 1 godzinę. Przełożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20-45 minut. Pod koniec gotowania dodać sól. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić połowę cebuli i czosnku, podsmażyć. Dodać połowę kminu i asafetydy, smażyć kilka minut, dodać pomidory, posiekaną papryczkę i imbir i dusić aż pomidory się rozpadną. Dodać do ugotowanej soczewicy, zamieszać, gotować 5 minut, ew. doprawić solą i pieprzem i trzymać w cieple. Papryczki pokroić wzdłuż (ew. usunąć nasiona). Mocno rozgrzać masło na patelni, wrzucić resztę kminu i asafetydy, kolendrę, smażyć 30 sekund, dodać resztę cebuli i czosnku, zamieszać i chwilę smażyć, dorzucić papryczki, zamieszać. Przełożyć soczewicę do miski, na wierz położyć podsmażone na maśle przyprawy i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.