David Gaboriaud

Tapasy prowansalskie


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 1177

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 sardynek w całości, świeżych i wypatroszonych

1 cukinia pokrojona w grube plastry

1 bakłażan pokrojony w grube plastry

1 pomidor odmiany bawole serca, pokrojony w grube plastry

1 szklanka czarnych oliwek

1 łyżeczka kaparów

1 filecik anchois opłukany i osuszany

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżego tymianku (same liście)

oliwa z oliwek

cytryna

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Pasta tapenade – w moździerzu rozgnieć czosnek, dodaj anchois i kapary i dalej rozcieraj, by otrzymać pastę. Dodaj czarne oliwki i kontynuuj rozgniatanie, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj tymianek, wlej oliwę z oliwek, połącz, dopraw do smaku i odstaw.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie kilka minut każde warzywo osobno z obu stron.
Na tej samej patelni podsmaż sardynki kilka minut z obu stron, na koniec dodaj rozmaryn, by oliwa przeszła jego aromatem.
Podaj grillowane warzywa i sardynki razem, z pastą tapenade jako dipem.

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.