James  Martin

Tapas z ciecierzycy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Tapas z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy z oliwek

3 kromki chleba tostowego

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 puszki ciecierzycy

400-500 g świeżego szpinaku

ok. 1 szklanka wody

1 łyżka octu sherry

sól

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojony czosnek i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy wszystko do blendera i ucieramy na jednolitą masę. Przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy opłukaną ciecierzycę i szpinak. Podlewamy wodą, dodajemy ocet sherry, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy. Ciecierzyca ze szpinakiem nie mogą być suche – jeśli potrzeba, dolewamy więcej wody. Dusimy na wolnym ogniu 10 minut. Tapas z ciecierzycy można podać na ciepło, ale najlepsze jest na zimno, następnego dnia po zrobieniu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.