Tamale Rosalii Junior

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tamale Rosalii Junior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

nadzienie:

1 duża posiekana cebula

2 łyżki oliwy

4 filiżanki świeżych grzybów

20 g suszonych, namoczonych grzybów

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i świeżo zmielony pieprz

½ filiżanki queso fresco

1 pęczek szczypiorku, posiekany

1 pęczek natki, posiekany

2 chili poblano, opieczone, obrane i pokrojone na paski



masa ciasta:

2 filiżanki mąki kukurydzianej „masa harina”

1½ filiżanki bulionu cielęcego lub drobiowego (albo płynu, w którym moczyły się grzyby)

½ łyżeczki soli

½ filiżanki smalcu lub masła



do podania:

salsa

pokruszony queso fresco

posiekana kolendra



12 łupin z kukurydzy moczonych 30 minut w wodzie (możesz je zastąpić folią aluminiową lub papierem do pieczenia)



Przygotowanie:

Ser queso fresco możemy zastąpić dowolnym miękkim serem, np. świeżym serem kozim lub fetą. Tamale możemy nadziać dowolnym farszem: wieprzowiną, indykiem, kurczakiem, mielonym mięsem. Nadzienie:

na dużej patelni na oliwie zeszklamy cebulę. Dodajemy grzyby i czosnek i podsmażamy jeszcze około 5 minut, aż wilgoć wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser i zioła i odstawiamy. Masa: łączymy mąkę z bulionem i solą. Po trochu dodajemy smalec, aż uzyskamy ciasto, które da się rozsmarowywać. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Odcedzamy i osuszamy łupiny kukurydzy. Palcami rozsmarowujemy cienką warstwę (kilka milimetrów) masy na łupinach, zostawiając przy brzegach jednocentymetrowy margines. Tajemnicą udanych tamale jest cienko rozsmarowana masa. Nakładamy po 2 łyżki grzybowego nadzienia do każdego tamale. Na wierzchu kładziemy 2-3 paski poblano. Zawijamy brzegi tak, żeby na siebie zachodziły, podwijamy krótsze końce i wkładamy tamale do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy tamale na parze w bambusowym naczyniu, aż masa przestanie być lepka, czyli około godziny. Możemy je przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Podajemy tamale z salsą, pokruszonym serem i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.