Nadia G.

Tajsko-włoskie sajgonki z dipem arachidowym


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia tajska

Tajsko-włoskie sajgonki z dipem arachidowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dip z orzechów arachidowych

4 łyżki masła arachidowego z kawałkami orzechów

sok z 1 dojrzałej czerwonej pomarańczy z Sycylii

1 łyżeczka starzonego octu balsamicznego

1 łyżka syropu klonowego

szczypta ostrej chili w płatkach

1 łyżka wody

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce masło arachidowe, wodę i sok z pomarańczy – to potrwa z minutę. Dodaj ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz płatki chili i ponownie dokładnie wymieszaj. Wymieszaj w dużej misce sos tamari, syrop klonowy, imbir, czosnek, tajską chili i bazylię. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj z marynatą. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 15 - 20 minut. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Rozłóż na nim zamarynowane mięso i smaż przez 3 - 4 minuty, nie dłużej.
Rozłóż na blacie czystą ściereczkę. Nalej letniej wody do płytkiej miski albo głębokiego talerza. Zanurzaj pojedynczo arkusiki papieru ryżowego na ok. 10 sekund. Delikatnie rozkładaj kolejne arkusze na ściereczce, a następnie odwracaj zgrabnie, by osuszyć je z obu stron. Podziel w wyobraźni ryżowy papier na 4 poziome pasy. Na drugim pasie od dołu ułóż następujące składniki: 1 liść sałaty, trochę marchewki, suszone pomidory, wołowinę, dymki, żółtą paprykę i ogórek. Nie przepełniaj sajgonek składnikami. Posyp nadzienie świeżą kolendrą. Zawiń „dolną” część arkusza tak, żeby przykrył nadzienie, zawiń boczne brzegi i delikatnie zroluj. Przekrój na pół w poprzek i podawaj z dipem arachidowym.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.