Delia  Smith

Tajskie zielone curry z kurczaka


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie zielone curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pasta curry

5 plasterków galangala, czyli tajskiego imbiru

1 czubata łyżeczka posiekanych łodyżek kolendry

5 tajskich szalotek

8 papryczek chilli z gatunku „ptasie oczko”

drobno pokrojona skórka limonki kaffir

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka pasty z krewetek

½ łyżeczki kminu rzymskiego, uprażonego na sucho i pokruszonego w moździerzu

½ łyżeczki nasion kolendry, uprażonych na sucho i pokruszonych w moździerzu

duża łodyga trawy cytrynowej, obrana, pokrojona i namoczona w soku z cytryny



Dodatkowo

1 ½ puszki mleka kokosowego

3 łyżki deserowe sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego (lub trzcinowego)

ugotowane mięso kurczaka

3 łyżki deserowe zielonego pieprzu



Garnirunek

7 liści limonki kaffir

1 średnio ostre, czerwone chilli

3 dag świeżych liści tajskiej bazylii



Przygotowanie

Do mini-malaksera wrzucamy plasterki galangala, kolendrę, szalotki, chilli, skórkę limonki, czosnek, pastę z krewetek, przyprawy, trawę cytrynową wraz z sokiem z cytryny i miksujemy.

Otwieramy puszki mleka kokosowego, zlewamy wodniste mleczko i wybieramy gęstą pastę.

Rozgrzewamy mocno wok i wrzucamy pastę kokosową. Mieszamy, żeby zawartość nie przywarła do dna. Smażymy, aż masa zacznie się rozdzielać i stawać oleista. Dodajemy pastę curry.

Porcjami wlewamy wodniste mleczko kokosowe. Wok trzymamy na dużym ogniu, by część płynu odparowała. Dodajemy sos rybny i cukier, mieszamy, by się rozpuścił i wrzucamy ugotowane mięso kurczaka. Dodajemy zielony pieprz, zmniejszamy ogień i przez chwilę gotujemy. Liście limonki układamy jeden na drugim, zwijamy w jak najciaśniejszy rulonik i bardzo ostrym nożem kroimy na cieniutkie paseczki. Chilli czyścimy z pestek i drobno kroimy. Zmniejszamy ogień i posypujemy potrawę pokrojonymi listkami limonki i chilli, a na koniec wrzucamy liście tajskiej bazylii.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.