Delia  Smith

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

24 duże krewetki

4 łyżki czerwonej pasty curry (patrz: oddzielny przepis)

5 posiekanych ząbków czosnku

2 duże

obrane ze skórek

pozbawione pestek i posiekane pomidory

sok oraz skórka otarta z limonki

200 ml białego wina

17 dag spaghetti "anielskie włosy"

 

 

Przygotowanie:


Obrane i oczyszczone krewetki mieszamy z pastą curry, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by przeszły jej aromatem. Podsmażamy czosnek w dwóch łyżkach lekkiego oleju, dodajemy pomidory, oraz skórkę z limonki. Mieszamy sok z limonki i wino, wlewamy do pomidorów i odparowujemy przez 8 minut. Dodajemy krewetki z pastą, mieszamy i gotujemy 3 minuty na małym ogniu, aby się porządnie zagrzały. W tym czasie wrzucamy makaron do wrzącej, osolonej wody. Po trzech minutach odcedzamy go, przekładamy do ciepłych misek, nakładamy krewetki z sosem, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą i ozdabiamy cienkim plasterkiem limonki.

powrót

Podobne przepisy

Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.