Delia  Smith

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem


Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

24 duże krewetki

4 łyżki czerwonej pasty curry (patrz: oddzielny przepis)

5 posiekanych ząbków czosnku

2 duże

obrane ze skórek

pozbawione pestek i posiekane pomidory

sok oraz skórka otarta z limonki

200 ml białego wina

17 dag spaghetti "anielskie włosy"

 

 

Przygotowanie:


Obrane i oczyszczone krewetki mieszamy z pastą curry, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by przeszły jej aromatem. Podsmażamy czosnek w dwóch łyżkach lekkiego oleju, dodajemy pomidory, oraz skórkę z limonki. Mieszamy sok z limonki i wino, wlewamy do pomidorów i odparowujemy przez 8 minut. Dodajemy krewetki z pastą, mieszamy i gotujemy 3 minuty na małym ogniu, aby się porządnie zagrzały. W tym czasie wrzucamy makaron do wrzącej, osolonej wody. Po trzech minutach odcedzamy go, przekładamy do ciepłych misek, nakładamy krewetki z sosem, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą i ozdabiamy cienkim plasterkiem limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.