Delia  Smith

Tajski zielony ryż


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski zielony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag prasowanego kokosa

czosnek

chili

imbir

kolendra

orzechy nerkowca

pieprz w ziarenkach

goździki

cynamon

olej arachidowy

cebula

ryż

5 dag groszku

sok z limonki

 

 

Przygotowanie:


Rozpuszczamy we wrzątku 5 dag prasowanego kokosa , wlewamy do malaksera, dodajemy czosnek, chilli, imbir, łodygi kolendry i miksujemy wszystko razem.
Do ryżu potrzebować będziemy orzechów nerkowca, ziarenek pieprzu, goździków i cynamonu. Zrumieniamy przyprawy w oleju arachidowym, dodajemy pokrojoną cebulę, a gdy zmięknie – wsypujemy ryż, mieszamy i parę minut podsmażamy.
Wlewamy kokosową mieszankę i gotujemy dalsze 3 minuty. Dodajemy 5 dag świeżego lub mrożonego groszku, solimy i dolewamy trochę gorącej wody. Przykrywamy i 8 minut gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy na 10 minut, po czym dodajemy sok z limonki i posiekaną, świeżą kolendrę.

powrót

Podobne przepisy

Jajka przepiórcze w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony kalafior
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ziemniaki z pietruszką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.