Delia  Smith

Tajski zielony ryż


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski zielony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag prasowanego kokosa

czosnek

chili

imbir

kolendra

orzechy nerkowca

pieprz w ziarenkach

goździki

cynamon

olej arachidowy

cebula

ryż

5 dag groszku

sok z limonki

 

 

Przygotowanie:


Rozpuszczamy we wrzątku 5 dag prasowanego kokosa , wlewamy do malaksera, dodajemy czosnek, chilli, imbir, łodygi kolendry i miksujemy wszystko razem.
Do ryżu potrzebować będziemy orzechów nerkowca, ziarenek pieprzu, goździków i cynamonu. Zrumieniamy przyprawy w oleju arachidowym, dodajemy pokrojoną cebulę, a gdy zmięknie – wsypujemy ryż, mieszamy i parę minut podsmażamy.
Wlewamy kokosową mieszankę i gotujemy dalsze 3 minuty. Dodajemy 5 dag świeżego lub mrożonego groszku, solimy i dolewamy trochę gorącej wody. Przykrywamy i 8 minut gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy na 10 minut, po czym dodajemy sok z limonki i posiekaną, świeżą kolendrę.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca kasza gryczana
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.