Gary  Mehigan

Tajski pudding ryżowy


Przepis z programu Męski weekend (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,4 l wody

2 sztuki anyżu gwiazdkowego

2 ziarna kardamonu

2 liście limony kaffir

1 puszka mleczka kokosowego

1 filiżanka kleistego czarnego ryżu namoczonego w zimnej wodzie

1 filiżanka skondensowanego mleka

cukier palmowy do smaku

 

 

Przygotowanie:


Doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucić anyż gwiazdkowy, kardamon, liście limonki. Dolać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu, mieszając co kilka minut. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. Dolać mleko skondensowane i wsypać cukier palmowy. Pokroić banany, ułożyć na dnie miseczek. Na wierzch nałożyć ryż, polać skondensowanym mlekiem i przybrać liśćmi mięty.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.