Tajski makaron z bok choy i warzywami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski makaron z bok choy i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag makaronu ryżowego

dziki imbir galangal

2 papryczki chilli

pęczek dymki

groszek cukrowy

20 dag mieszanych grzybów

kapusta bok choy

sos rybny

2 łyżki sosu sojowego

czubata łyżeczka pasty curry

20 dag jogurtu

25g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:


Makaron gotujemy w trzech etapach: wrzucamy na 2 minuty na lekko osolony wrzątek, przelewamy zimną wodą, a potem znów podgrzewamy. W woku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy starty imbir, pozbawione nasion i drobno posiekane chilli i garść pokrojonego na spore kawałki szczypioru. Dodajemy groszek cukrowy w całości. Potrawę można wzbogacić niewielką ilością bekonu, kiełbasy lub kilkoma krewetkami. Dorzucamy grzyby – na przykład pieczarki i boczniaki. Podsmażamy na dużym ogniu. Doprawiamy sosem rybnym, sojowym i pastą curry. Dodajemy przekrojone wzdłuż na pół bok choy, czyli odmianę kapusty pekińskiej. Mieszamy i gotujemy chwilę na dużym ogniu.

powrót

Podobne przepisy

Penne carbonara
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Makaron z sosem putanesca
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kawior z bakłażana
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.