Tajski gotowany kurczak z ryżem i ostrym sosem

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski gotowany kurczak z ryżem i ostrym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kurczaka:

ekologicznego kurczaka o wadze 1,5 kg

sól i świeżo zmielony biały pieprz

25 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w grube plasterki

15 g ząbków czosnku

6 dymek



Składniki sosu z imbiru i chilli do zanurzania:

25 g ząbków czosnku

25 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki

1 czerwone chilli, pokrojonego w cienkie plasterki

2 łyżki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

2 łyżki białego octu ryżowego

2 łyżki sfermentowanej pasty sojowej

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka ziaren białego pieprzu, lekko rozgniecionych



Składniki ryżu:

1 łyżka oleju roślinnego

350 g tajskiego ryżu jaśminowego, opłukanego

1 łyżeczka oleju sezamowego

½ łyżeczki soli

1 zwinięty liści pandanu (dowolnie)



Do podania:

½ ogórka, obranego, przeciętego wzdłuż i pokrojonego w plasterki

1 garść świeżej kolendry, grubo posiekanej



Przygotowanie bulionu:

Odetnij tłuszcz od mięsa kurczaka i odłóż na bok. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Połóż imbir, czosnek i 4 dymki na desce. Rozgnieć lekko wałkiem.

Wepchnij do wnętrza kurczaka. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W dużym, głębokim garnku (w którym zmieści się cały kurczak) doprowadź do wrzenia 4-5 l wody (dość, żeby zakryła kurczaka.) Włóż go do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i zostaw na 30 minut. Wyjmij kurczaka, połóż na ogrzanym talerzu, przykry i odstaw na bok. Zdejmij tłuszcz z rosołu, wyrzuć. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż pozostanie

1,2 l płynu.



Przygotowanie sosu:

Do malaksera wrzuć czosnek, imbir i chilli. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj. Przełóż do małych miseczek.



Przygotowanie ryżu:

Rozgrzej olej roślinny w rondlu na średnim ogniu. Dołóż tłuszcz odcięty z kurczaka, smaż przez 2-3 minut, aż się wytopi. Powinno go być około 3 łyżek stołowych. Zdejmij rondel, wyrzuć skwarki. Postaw rondel na średnim ogniu. Wsyp ryż, smaż przez kilka minut mieszając. Wlej 600 ml gorącego bulionu z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wlej olej sezamowy, dodaj sól. Wymieszaj, dorzuć liść pandanu (dowolne). Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, aż ryż zmięknie. Wyłącz gaz, zostaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój w małe kawałki. Przekrój dymki wzdłuż i posiekaj w długie piórka. Nałóż ryż na talerze, dodaj porcje kurczaka. Przybierz plasterkami ogórka. Podgrzej resztę bulionu, nalej do miseczek, posyp posiekaną kolendrą. Podawaj: każdy powinien dostać talerz z ryżem i kurczakiem, miseczkę z bulionem oraz sosem do zanurzania mięsa.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 3



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.