Tajski deser

Tajski deser
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ok. 700 g kabaczka
  • obranego
  • pozbawionego nasion i pokrojonego na duże kawałki
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • 750 ml (2 puszki) mleka kokosowego
  • 120 g (lub do smaku) brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w rondlu pokrojonego kabaczka z masłem, mlekiem kokosowym, cukrem i solą. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając, aż kabaczek będzie miękki., ok. 15-20 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej lub schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem wymieszać z ekstraktem waniliowym. Zmiksować lub zostawić kabaczka w kawałkach, podawać schłodzonego lub w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA