Mark  Bittman

Tajski deser


Przepis z programu Minimalista (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajski deser
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 700 g kabaczka

obranego

pozbawionego nasion i pokrojonego na duże kawałki

2 łyżki masła (opcjonalnie)

750 ml (2 puszki) mleka kokosowego

120 g (lub do smaku) brązowego cukru

szczypta soli

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w rondlu pokrojonego kabaczka z masłem, mlekiem kokosowym, cukrem i solą. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszając, aż kabaczek będzie miękki., ok. 15-20 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej lub schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem wymieszać z ekstraktem waniliowym. Zmiksować lub zostawić kabaczka w kawałkach, podawać schłodzonego lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.