Marieta  Marecka

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 1834

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 puszki mleczka kokosowego

3 listki limonki kaffir

1 limonka

2 trawy cytrynowe

2 piersi z kurczaka

1 chili tajskie małe lub 1/2 średniej chili

1 cm świeżego imbiru

świeża kolendra

8 pomidorków koktajlowych

2 łyżki cukru

2 łyżeczki pasty curry

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki chili z suszonymi rybami (opcjonalnie)

szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Przesmażamy na 1 łyżce oleju pastę curry, dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, listki limonki i poszatkowaną chili i imbir.
Doprawiamy mleczko sokiem z limonki, sosem rybnym, chili z suszonymi rybami i cukrem.
Na koniec dodajemy kurczaka pokrojonego w nieduże kawałki, podgrzewamy ok. 10 minut.
Serwujemy z pomidorkami koktajlowymi, świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.