Tobie  Puttock

Tajska sałatka z wołowiną


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajska sałatka z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

400 g polędwicy wołowej

2 ząbki czosnku, obrane

3 korzenie kolendry, umyte

1 liść limonki kafir, pokrojony na cienkie paseczki

1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na cienkie plasterki

1 szczypta soli

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki cukru palmowego

1 mała garść kiełków fasoli mung

4 pomidorki koktajlowe, umyte i przekrojone na połówki

6-8 małych azjatyckich bakłażanów, umytych i przekrojonych na ćwiartki

1 mała garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych na paski

1 mała garść liści kolendry, umytych i z grubsza posiekanych

1 mała garść liści tajskiej bazylii



Przygotowanie

Usmaż polędwicę na rozgrzanej grillowej patelni, aż będzie średnio wysmażona. Włóż czosnek, liść limonki kafir, trawę cytrynową i sól do moździerza i lekko utłucz, nie robiąc pasty ze składników. Dodaj sos rybny, sojowy, sok z limonki i cukier palmowy. Wymieszaj w dużej misce kiełki fasoli mung, połówki pomidorków, ćwiartki bakłażanów i grzyby mun. Pokrój polędwicę na paski i ułóż na sałatce. Wymieszaj dressing i nałóż do miski z sałatką. Wymieszaj składniki, dodaj zioła i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.