Donna Dooher

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata do kurczaka

1 szklanka (250 ml) sosu sojowego

½ szklanki (125 ml) japońskiego wina mirin

¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru

3 łyżki stołowe (45 ml) tartego, świeżego imbiru

3 roztarte ząbki czosnku

1 łyżka stołowa sosu sambal olek

ugotowany kurczak



Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie składniki. Obrać mięso z kości i podzielić na małe kawałki. Wymieszać z marynatą i schłodzić.





Tajska sałatka z kurczakiem

300 g makaronu sojowego

4 szklanki (1 l) wrzącej wody

½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego

1 pokrojona w słomkę jicama

1 pokrojona w słomkę marchewka

1 pokrojona w słomkę zielona papaja

1 pokrojone w kostkę mango

1 pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę ogórek

¼ szklanki (60 ml) listków kolendry

2 łyżki stołowe (30 ml) szyfonady z liści tajskiej bazylii

½ szklanki (125 ml) pikantnego dresingu

1 szklanki (250 ml) kiełków soi

¼ szklanki (60 ml) szyfonady z liści mięty

¼ szklanki (60 ml) orzeszków ziemnych



Przygotowanie

Namoczyć makaron we wrzątku przez 5 minut, mieszając, by poszczególne nitki się rozdzieliły.

Odcedzić i wymieszać z sosem podstawowym. Kuchennymi nożyczkami pociąć na krótsze kawałki.

Wyjąć kurczaka z marynaty i wymieszać z makaronem. Jicamę, marchewkę, papaję, mango, ogórka, kolendrę oraz bazylię wymieszać z pikantnym dresingiem. Połączyć warzywa z makaronem.

Ułożyć na talerzach, posypać kiełkami, miętą i orzeszkami. Skropić pikantnym dresingiem.





Gotowany kurczak

3 piersi kurczaka (540 g)

1 posiekana cebula

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1 listek laurowy

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

zimna woda



Przygotowanie

Do dużego garnka wlać tyle wody, by mięso było w niej zanurzone i wrzucić cebulę, czosnek, listek laurowy oraz sól. Zagotować na dużym ogniu. Dodać piersi, zmniejszyć ogień i gotować 15 – 20 minut.

Wyjąć z wody i wystudzić.





Sos podstawowy

1 szklanka (250 ml) cukru

2 szklanki (500 ml) wody

1 łyżeczka (5 ml) sosu sambal olek

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku

1 pokrojona czerwona papryka

3 łyżki stołowe sosu rybnego

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) soku cytrynowego



Przygotowanie

Wodę z cukrem gotować 5 minut, aż powstanie prosty syrop. Zmiksować czosnek, paprykę, sambal olek, sól i sok z cytryny. Dodać puree do syropu. Gotować 25 minut, aż sos zgęstnieje. Przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.





Pikantny dressing

½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego

¼ szklanki (60 ml) soku z limonki

1 łyżka stołowa (15 ml) sosu rybnego

1 łyżka stołowa (15 ml) sosu ostrygowego

1 łyżeczka (5 ml) suszonego, pokruszonego chilli

1 ząbek roztartego czosnku

¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego



Przygotowanie

Zmiksować sos podstawowy, sok z limonki, sos rybny, ostrygowy, chilli i czosnek. Nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Ubijać jeszcze minutę, aż dresing się zemulsyfikuje. Przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.





© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ogórka z orzechami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ostro-kwaśna sałatka z krewetkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z marchwi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia żydowska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.