Marieta  Marecka

Tagliatelle ze szpinakiem i soczewicą


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

Tagliatelle ze szpinakiem i soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ opakowania makaronu tagliatelle

2 ząbki czosnku

oliwa

1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy

½ łyżeczki kuminu

½ małego chili

200-250 g serka mascarpone

400 g świeżego szpinaku

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

skórka z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, w połowie gotowania zaczynamy przygotowywać sos.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dorzucamy soczewicę, doprawiamy kuminem, skórką z cytryny i chili.
Krótko podsmażamy i dorzucamy listki szpinaku.
Doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy gaz i dodajemy serek mascarpone. Do warzyw wymieszanych z serem dodajemy ugotowany al dente makaron, krótko razem przesmażamy na patelni i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.