Tagliatelle z cebulkami i oliwkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu jajecznego w kształcie wstążek tagliatelle

12 młodych cebulek

80g czarnych oliwek z gatunku taggiasche (zamiennie mogą być inne słodkie w smaku oliwki)

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

1 liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebulki oczyszczamy, obcinamy korzonki i prawie całą zieloną część pędów kroimy w paseczki i myjemy. Oliwki drylujemy i kroimy na połówki. Na patelnię przekładamy cebulki, dodajemy połówki czarnych oliwek, liść laurowy; wlewamy białe wino, skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Wyjmujemy liść laurowy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron tagliatelle. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, dodajemy ragout z cebulek i oliwek. Potrawę podajemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.