Tagliatelle z cebulkami i oliwkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g makaronu jajecznego w kształcie wstążek tagliatelle

12 młodych cebulek

80g czarnych oliwek z gatunku taggiasche (zamiennie mogą być inne słodkie w smaku oliwki)

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

4 łyżki oliwy z oliwek

1 liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebulki oczyszczamy, obcinamy korzonki i prawie całą zieloną część pędów kroimy w paseczki i myjemy. Oliwki drylujemy i kroimy na połówki. Na patelnię przekładamy cebulki, dodajemy połówki czarnych oliwek, liść laurowy; wlewamy białe wino, skrapiamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Wyjmujemy liść laurowy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron tagliatelle. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, dodajemy ragout z cebulek i oliwek. Potrawę podajemy na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.