Tagliatelle alle vongole

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tagliatelle alle vongole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 – 1,5 kg drobnych małży, oczyszczonych

duży pęczek natki pietruszki

4 łyżki oliwy do smażenia plus odrobina do polania

4 ząbki czosnku, cienko pokrojonej

300 g pomidorków czereśniowych, przekrojonych na pół

200 ml białego wytrawnego wina



Makaron:

300 g mąki typu 00

3 duże jajka

szczypta soli



Przygotowanie:

Zrobić ciasto na makaron według podstawowego przepisu (patrz: przepis na makaron jajeczny). Rozwałkowane ciasto przepuścić przez maszynkę do makaronu, używając nakładki do wycinania tagliatelle. Można też wyciąć tagliatelle nożem – pokroić ciasto na długie pasma szerokości 3 mm. Gotowy makaron rozłożyć na tacy, posypanej kaszką kukurydzianą lub rozwiesić na wieszaku z poprzeczką. Wstawić duży garnek z osoloną wodą. W czasie, gdy gotuje się woda, przyrządzić sos. Przebrać małże – jeśli są rozchylone, popukać w muszlę, te, które się nie zamkną – wyrzucić. Posiekać natkę, osobno łodyżki, osobno listki. Dużą patelnię wstawić na średni ogień, wlać oliwę. Wrzucić pokrojony czosnek, posiekanie łodyżki natki i pomidorki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, a kiedy pomidorki zmiękną, zwiększyć ogień, włożyć małże i wlać wino. Wymieszać, nakryć pokrywką, trzymać na ogniu przez 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Po dwóch minutach od włożenia małży na patelnię włożyć makaron do osolonego wrzątku na minutę do półtorej. Ma być ugotowany al dente. Sprawdzić, czy wszystkie małże się pootwierały, usunąć pozamykane. Odcedzić makaron i włożyć do małży, dodać garść posiekanej natki i podlać oliwą, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane pozostałą natką pietruszki.



powrót

Podobne przepisy

Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.