Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Tagine z kurczaka, cytryny i oliwy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 uda kurczaka

1 podudzie kurczaka

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

1 czerwona cebula

¼ łyżeczki świeżego korzenia imbiru

½ marchewki

½ pora

½ łodygi selera naciowego

¼ filiżanki zielonych oliwek

¼ filiżanki rodzynków

mielony kmin rzymski

mielona kolendra

świeża kolendra

kurkuma

sumak

szafran

imbir w proszku

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Nacinamy mięso. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Kolendrę i kmin rzymski prażymy i ucieramy w moździerzu. Wsypujemy do kurczaka. Do garnka wlewamy oliwę. Smażymy mięso z obu stron.
Czosnek, marchew, seler naciowy, pora i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Czosnek i cebulę smażymy na oliwie po kurczaku. Gdy zmiękną dodajemy resztę warzyw. Wsypujemy kmin, kolendrę, kurkumę, imbir w proszku, sumak, szafran i starty korzeń imbiru. Mieszamy. Następnie dodajemy świeże zioła: liście kolendry, natkę pietruszki i liść laurowy. Wlewamy wodę, wywar z kurczaka albo wino. W garnku ponownie umieszczamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z wywaru, który następnie redukujemy. Dodajemy rodzynki, świeże liście kolendry, sok z cytryny i zielone oliwki. Na koniec przygotowujemy kuskus. Do garnka wlewamy dwie filiżanki wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, sól, pieprz i odrobinę oliwy. Powoli wsypujemy filiżankę kuskusu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz. Zostawiamy na 5-10 minut.
Mięso kładziemy na kuskusie. Polewamy zredukowanym sosem z warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.