Annabel  Langbein

Tagine z jagnięciną i ciecierzycą


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Tagine z jagnięciną i ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 golonek jagnięcych

3 łyżeczki mielonego kuminu

3 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka suszonego oregano

½-1 łyżeczek pieprzu cayenne, do smaku

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 duże cebule, drobno pokrojone

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżki rozgrzewające pasty chili według przepisu Annabel Langbein lub 2-3 łyżeczki drobno posiekanego, czerwonego chili lub harrisy, do smaku

3 szklanki wywaru drobiowego lub warzywnego

1 szklanka suszonych moreli

3 szklanki gotowanej ciecierzycy lub 2 puszki po 400 gramów (bez zalewy)

2 łyżki soku z cytryny

¼ szklanki listków kolendry, do podania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Golonki włożyć do miski lub torebki. Dodać kumin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz cayenne, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryć w przyprawach. Golonki ułożyć w brytfannie, skropić 2 łyżkami oliwy i piec, aż się zrumienią, a tłuszcz się wytopi (40-45 minut).
W tym czasie rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy w dużym garnku, wrzucić cebulę i czosnek. Przesmażyć do miękkości (około 5 minut). Dodać pastę chili, chili lub harissę i smażyć 1 minutę. Dodać wywar, morele, ciecierzycę i dusić na małym ogniu.

Mięso wyjąć z piekarnika, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C. Odlać tłuszcz z brytfanny. Wlać trochę sosu z ciecierzycy, zamieszać, żeby zebrać z dna to, co się przypiekło. Wlać cały sos. Dokładnie przykryć i piec do miękkości mięsa (2½-3 godzin). Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny, podawać przybrane listkami kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.