Roger Mooking

Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Nadzienie wieprzowo – krewetkowe:

1 łyżeczka oleju roślinnego

0,34 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 pokrojona w kostkę szalotka

1 pokrojony w kostkę ząbek czosnku

1 posiekane, zielone chili

2 łyżki mielonego kminu

2 łyżeczki papryki

15 obranych, posiekanych krewetek

½ szklanki orzechów wodnych z puszki (opłukanych, odcedzonych, pokrojonych w kostkę)

szczypta cukru

2 łyżki posiekanych łodyg kolendry

skórka i sok 1 limety

sól



Salsa pomidorowa:

3 pokrojone w kostkę pomidory śliwkowe

2 posiekane szczypiory siedmiolatki

sok z ½ limety

¼ pęczka kolendry (posiekane łodygi + listki)

szczypta cukru

sól



Kremowe awokado:

2 pokrojone awokado

sok z 2 ½ limety

¼ pęczka posiekanego szczypioru siedmiolatki

2 łyżki cukru

¼ szklanki kwaśnej śmietany

sól



Tacos z krewetkami i wieprzowiną:

8 tortilli podgrzanych na grillu lub w mikrofalówce (30 sekund)

nadzienie wieprzowo – krewetkowe

kremowe awokado

salsa pomidorowa

łodygi kolendry z liśćmi, do dekoracji

sól



Nadzienie wieprzowo – krewetkowe :

Na żeliwnej patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej roślinny. Na patelnię wrzuć mięso wieprzowe i podsmażaj, aż przyrumieni się. Kiedy mięso się przyrumieni, dodaj szalotkę, czosnek, chili. Duś 1-2 minut. Dodaj kmin i paprykę. Zamieszaj. Dodaj krewetki. Zamieszaj. Kiedy krewetki zaróżowią się, dodaj orzechy wodne. Zamieszaj. Dodaj cukier, łodygi kolendry, skórkę i sok limety. Zdejmij patelnię z ognia.



Salsa pomidorowa:

W małej misce wymieszaj pomidory i szczypior siedmiolatki. Dodaj sok z limety, łodygi i liście kolendry. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.



Kremowe awokado:

Do miski wrzuć awokado, dodaj sok z limety i posiekany szczypior siedmiolatki. Dodaj cukier i kwaśną śmietanę. Rozgniataj i mieszaj. Dopraw solą.



Tacos z krewetkami i wieprzowiną:

Na talerzu ułóż tortillę. Nałóż nadzienie wieprzowo – krewetkowe. Nałóż kremowe awokado oraz salsę pomidorową. Udekoruj kolendrą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Poulet au paprika
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.