Roger Mooking

Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tacos z wieprzowiną i krewetkami, salsa pomidorowa, kremowe awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Nadzienie wieprzowo – krewetkowe:

1 łyżeczka oleju roślinnego

0,34 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 pokrojona w kostkę szalotka

1 pokrojony w kostkę ząbek czosnku

1 posiekane, zielone chili

2 łyżki mielonego kminu

2 łyżeczki papryki

15 obranych, posiekanych krewetek

½ szklanki orzechów wodnych z puszki (opłukanych, odcedzonych, pokrojonych w kostkę)

szczypta cukru

2 łyżki posiekanych łodyg kolendry

skórka i sok 1 limety

sól



Salsa pomidorowa:

3 pokrojone w kostkę pomidory śliwkowe

2 posiekane szczypiory siedmiolatki

sok z ½ limety

¼ pęczka kolendry (posiekane łodygi + listki)

szczypta cukru

sól



Kremowe awokado:

2 pokrojone awokado

sok z 2 ½ limety

¼ pęczka posiekanego szczypioru siedmiolatki

2 łyżki cukru

¼ szklanki kwaśnej śmietany

sól



Tacos z krewetkami i wieprzowiną:

8 tortilli podgrzanych na grillu lub w mikrofalówce (30 sekund)

nadzienie wieprzowo – krewetkowe

kremowe awokado

salsa pomidorowa

łodygi kolendry z liśćmi, do dekoracji

sól



Nadzienie wieprzowo – krewetkowe :

Na żeliwnej patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej roślinny. Na patelnię wrzuć mięso wieprzowe i podsmażaj, aż przyrumieni się. Kiedy mięso się przyrumieni, dodaj szalotkę, czosnek, chili. Duś 1-2 minut. Dodaj kmin i paprykę. Zamieszaj. Dodaj krewetki. Zamieszaj. Kiedy krewetki zaróżowią się, dodaj orzechy wodne. Zamieszaj. Dodaj cukier, łodygi kolendry, skórkę i sok limety. Zdejmij patelnię z ognia.



Salsa pomidorowa:

W małej misce wymieszaj pomidory i szczypior siedmiolatki. Dodaj sok z limety, łodygi i liście kolendry. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.



Kremowe awokado:

Do miski wrzuć awokado, dodaj sok z limety i posiekany szczypior siedmiolatki. Dodaj cukier i kwaśną śmietanę. Rozgniataj i mieszaj. Dopraw solą.



Tacos z krewetkami i wieprzowiną:

Na talerzu ułóż tortillę. Nałóż nadzienie wieprzowo – krewetkowe. Nałóż kremowe awokado oraz salsę pomidorową. Udekoruj kolendrą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Panierowane żeberka jagnięce
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.