Tacos z dorszem i łososiem w tempurze z salsą

Tacos z dorszem i łososiem w tempurze z salsą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • Tortille
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • letnia woda ugotowana
  • Tempura:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • woda gazowana lodowata
  • 150 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
  • 150 g świeżego dorsza pokrojonego w kostkę
  • Salsa:
  • ¼ świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki jalapeño
  • ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta soli
  • Sałata:
  • kilka liści jarmużu bez łodygi, pokrojonych w cienkie paski
  • ¼ białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
  • ½ brokułu pokrojonego na dwie połówki
  • 1 cebula dymka
  • 1 natka pietruszki drobno posiekana
  • 1 łyżka pestek z dyni prażonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie warzywa do sałaty w misce. Polej oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny i dopraw solą do smaku.
Przygotuj salsę, łącząc wszystkie składniki ze sobą, odstaw.
Przygotuj tempurę. Wymieszaj wszystkie składniki do ciasta. Rozgrzej olej ryżowy do 175 stopni C. Pokrojone w kostkę ryby namocz w cieście, a następnie podsmaż w oleju, aż ciasto się zrobi złociste (10-20 sekund). Wyciągnij ryby z oleju i odsącz na papierze.
Aby przygotować ciasto do tortilli wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie podziel ciasto na małe porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Podsmaż każdy placek na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Połóż jeszcze ciepłą tortillę na talerz, układaj na nią warstwami: sałatkę, chrupkie ryby w temperze, a na wierzch salsę. Zawiń delikatnie i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA