Ewa Chodakowska

Tacos z dorszem i łososiem w tempurze z salsą


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Tacos z dorszem i łososiem w tempurze z salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Tortille

125 g mąki pszennej

1 łyżka mąki kukurydzianej

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

letnia woda ugotowana

Tempura:

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczki soli

woda gazowana lodowata

150 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę

150 g świeżego dorsza pokrojonego w kostkę

Salsa:

¼ świeżego ananasa pokrojonego w kosteczkę

½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki jalapeño

¼ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka

1 łyżka soku z limonki

szczypta soli

Sałata:

kilka liści jarmużu bez łodygi, pokrojonych w cienkie paski

¼ białej kapusty pokrojonej w cienkie paski

½ brokułu pokrojonego na dwie połówki

1 cebula dymka

1 natka pietruszki drobno posiekana

1 łyżka pestek z dyni prażonej

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie warzywa do sałaty w misce. Polej oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny i dopraw solą do smaku.
Przygotuj salsę, łącząc wszystkie składniki ze sobą, odstaw.
Przygotuj tempurę. Wymieszaj wszystkie składniki do ciasta. Rozgrzej olej ryżowy do 175 stopni C. Pokrojone w kostkę ryby namocz w cieście, a następnie podsmaż w oleju, aż ciasto się zrobi złociste (10-20 sekund). Wyciągnij ryby z oleju i odsącz na papierze.
Aby przygotować ciasto do tortilli wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Odstaw na 30 min.
Po tym czasie podziel ciasto na małe porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Podsmaż każdy placek na suchej patelni z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Połóż jeszcze ciepłą tortillę na talerz, układaj na nią warstwami: sałatkę, chrupkie ryby w temperze, a na wierzch salsę. Zawiń delikatnie i gotowe.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.