Tacos z boczkiem, czarną fasolą i sałatką z awokado

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)
trudność: łatwe

Tacos z boczkiem, czarną fasolą i sałatką z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



boczek:

350 g boczku, bez skóry

1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki



fasolka:

oliwa

1 duża szczypta nasion kminu rzymskiego

3 dymki

2 ząbki czosnku

1 puszka (400 g) czarnej fasoli



sałatka:

1 świeża czerwona lub zielona chili

2 małe sałaty rzymskie

½ pęczka świeżej natki kolendry

1 dojrzałe awokado

1 duży dojrzały pomidor

1 słodkie jabłko

sos sojowy z obniżoną zawartością soli

1 łyżka oliwy extra vergine

1 limonka



do podania:

meksykański sos chili

4 łyżki chudego jogurtu naturalnego

8 kukurydzianych łódeczek taco



Przygotowanie:



Pokrój boczek w kostkę, rozłóż na dużej patelni i dopraw nasionami kopru włoskiego, wędzoną papryką w proszku, solą oraz pieprzem i regularnie mieszaj. Upraż nasiona kminu na średniej patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj grubo posiekane dymki i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym wmieszaj fasolę razem z zalewą i podgrzewaj na minimalnym ogniu tak, żeby tylko „mrugała”, mieszając od czasu do czasu.

Pokrój sałatę, pomidory i większość liści kolendry, pokrój chili na drobne plasterki, przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij łyżeczką miąższ ze skórki. Pokrój jabłko na plasterki, a następnie w słupki. Delikatnie przemieszaj składniki sałatki na półmisku. Wlej jogurt do miseczki, polej niewielką ilością sosu chili i delikatnie przemieszaj.

Wymieszaj czarną fasolkę i dopraw do smaku. Skrop sałatę odrobiną sosem sojowym, oliwą extra vergine i sokiem z limonki, a następnie ponownie przemieszaj. Odlej tłuszcz z patelni z boczkiem i szybko podaj na stół z kukurydzianymi tacos i wszystkimi dodatkami.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.