Tacos Rahas

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tacos Rahas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 chili poblano

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

2 średnie cebule, pokrojone w plasterki

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę

150 gramów kwaśnej śmietany

½ łyżeczki oleju słonecznikowego

8 małych tortilli kukurydzianych

50 gramów startego sera Wensleydale

mały pęczek kolendry, posiekany

½ dużej limonki, pokrojonej na cząstki



Przygotowanie:

Chili opalić nad ogniem lub pod grillem, aż sczernieją. Ostudzić. Olej wlać na patelnię, smażyć cebulę na średnim ogniu przez 5 minut, aż zbrązowieje. Dodać oregano, kmin rzymski, ziemniaka i smażyć minutę. Dodać trochę wody i dusić warzywa przez 10 minut. Woda powinna odparować a ziemniak zmięknąć. Jeśli to konieczne dodać więcej wody. Z chili usunąć ogonki i pestki. Porwać je wzdłuż na paski o szerokości 1 cm, usuwając spaloną skórę. Na dwie minuty przed końcem gotowania ziemniaka, dodać chili, doprawić solą i pieprzem. Dodać trochę soku z limonki. Wmieszać kwaśną śmietanę i wyłączyć ogień. Na dużej patelni delikatnie podgrzać olej słonecznikowy. Smażyć tortille z obu stron, aż zmiękną. Podawać z duszonymi warzywami, serem, kolendrą i limonką.





powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.