Tacos al pastor

Tacos al pastor
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:
2 chili ancho
2 chili guajillo
1 filiżanka pokrojonego ananasa
2 łyżki miodu
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
1 łyżka octu
1 łyżeczka soli
1 chili chipotle w sosie adobo
1 łyżka sosu adobo
5 ząbków czosnku, obranych
kilka pędów świeżego oregano
2 kg szynki wieprzowej do pieczenia
1 duża cebula, pokrojona

do podania:
małe kukurydziane tortille
posiekana cebula
salsa
świeża kolendra
cząstki limonki

Przygotowanie:
Chili ancho i guajillo wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy papryczki w wodzie na pół godziny. Usuwamy łodygi i nasiona. Umieszczamy chili w blenderze razem z ananasem, miodem, papryką, octem, solą, chili chipotle, sosem adobo, czosnkiem i oregano. Mięso nacinamy, dzieląc na dwucentymetrowe plastry, ale nie przecinamy do końca. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą. Pomiędzy plastrami umieszczamy cebulę. Związujemy mięso. Nakrywamy i marynujemy w lodówce 3 godziny lub całą noc. Rozgrzewamy piekarnik do 245°C. Kładziemy mięso na kratce do pieczenia i umieszczamy w brytfannie. Na dno brytfanny wlewamy trochę wody, żeby soki z pieczeni się nie przypaliły. Pieczemy 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160°C. Pieczemy około 3 godzin, aż mięso stanie się bardzo miękkie. Wyjmujemy pieczeń z piekarnika, nakrywamy folią i zostawiamy na 20 minut. Kroimy mięso na cienkie plasterki. Podajemy w tortillach, udekorowane cebulą, salsą, kolendrą i cząstkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA